Pagini

duminică, 16 ianuarie 2011

Tema pentru saptamana in curs...

...continuam Eminescu, daca doriti...
(cine gaseste...Trebuiau sa poarte un nume- de Marin Sorescu ...?) si cine recita expresiv ? ...
...
si vom adauga

POETII ROMANI SI MUZICA:

ALECSANDRI- NEAPARAT HORA UNIRII

COSBUC

MINULESCU,

GH TOMOZEI

ANA BLANDIANA

ADRIAN PAUNESCU

NICHITA STANESCU

ETC

PS. abia astept sa citim postarile voastre!

Succes!

prof . FN

Mihai Eminescu


Mihai Eminescu

15 ianuarie 1850
15 iunie 1889




Din cate cred eu cel mai important poet al tarii noastre ... lucru confirmat si de criticii literari din Europa , si nu numai ...
"Luceafarul" a fost cea mai importanta lucrare a poetului Mihai Eminescu ... ba chiar a fost tradusa si adaptata si in alte limbi ... Lucrarea de 98 de strofe a cucerit inimile romanticilor de pretutindeni , si mai ales din Romania
Eminescu a avut ca sursa de inspiratie natura , in special apa (in special lacul inconjurat de trestie) si padurea in care isi astepta sufletul pereche
Probabil si semnul sau zodiacal(capricorn) ii dadea genul acela de imagine vizuala plina de apa , in "Luceafarul" aparand chiar si o intindere mai mare de apa , mai exact o mare ...
Acum cateva informatii care nu sunt scrise de mine ,dar este un site de incredere , si informatiile de aici ar trebui sa fie corecte :

" Poetul Mihai Eminescu provenea dintr-o familie dreptcredincioasa, iar mama sa, Raluca, fiica stolnicului Vasile Jurascu, a tinut in mod deosebit sa aiba, pe mosia de la Ipotesti, un lacas de inchinaciune, cumparand in acest scop o bisericuta fara turla, cu clopotnita de lemn. Ea avea 2 frati (Calinic, Iachint), 3 surori (Fevronia, Olimpiada, Sofia) si o nepoata de sora (Xenia) la calugarie, in vestitele manastiri ale Bucovinei.


In ciuda declaratiei din poezia Eu nu cred nici in Iehova, Eminescu, fara sa fie habotnic sau foarte evlavios, avea un mare respect pentru traditia religioasa, numind Biserica Ortodoxa „Maica spirituala a poporului roman“. Una dintre pasiunile lui era aceea de a strange manuscrise vechi, care aveau mai toate un continut religios. Desi ortodox, el aprecia mult si catolicismul, mai ales pentru performantele culturale ale acestuia. Era insa critic la adresa protestantismului, care i se parea „o iudaizare a crestinismului“.


Pe vremea cand planuia sa se cunune cu Veronica Micle (care avea sa moara in acelasi an cu el, fiind inmormantata la Manastirea Varatec), se gandisera amandoi, mai in gluma, mai in serios, sa se converteasca la catolicism, unde divortul nu este lesne admis. Desigur, lucrul nu s-a intamplat. Insa o sora a lui Eminescu, Aglaia, avea treaca la catolicism in 1890, prin casatoria cu un ofiter austriac.

Mai ales in tinerete, poetul a fost atras si de religiile indiene, iar pe marginea unui caiet isi notase candva, cu evidenta exagerare: „Eu sunt budist. Nefiind crestin simplu, ci crestin ridicat la puterea a 10-a“. Poetul era sensibil si la vechile credinte ale geto-dacilor (vezi, de pilda, Rugaciunea unui dac), referindu-se nu o data la Zalmoxis si la intelepciunea „preotilor pagani“, in care nu vedea insa atat niste adversari, cat niste precursori ai crestinismului.


In scrierile sale postume se gasesc numeroase compozitii cu caracter religios crestin, inchinate fie Sfintei Treimi, fie Mantuitorului Iisus Hristos, fie Maicii Domnului. Cea mai frumoasa expresie a sensibilitatii religioase eminesciene ramane poezia Rugaciune: „Craiasa alegandu-te,/ Ingenunchem rugandu-te,/ Inalta-ne, ne mantuie/ Din valul ce ne bantuie;/ Fii scut de intarire/ Si zid de mantuire,/ Privirea-ti adorata/ Asupra-ne coboara,/ O, maica preacurata/ Si pururea fecioara,/ Marie!“.

Razvan CODRESCU

Lumea credintei, anul II, nr. 1(6) "


Sursa : www.crestinortodox.ro


joi, 13 ianuarie 2011

Muzica & lit..romaneasca

http://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_Eminescu




Sara pe deal ... Eminescu & Porumbescu

Mihai Eminescu (născut ca Mihail Eminovici) (n. 15 ianuarie 1850, Botoşani, sat Ipoteşti - d. 15 iunie 1889, Bucureşti) a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

miercuri, 12 ianuarie 2011

duminică, 9 ianuarie 2011

Ati ales?

Astept postari de la voi!.

sau, ...poate preferati sa cantam ...

Individual, bineinteles...

doar nu mai sunteti... copii mici

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Tema ptr saptamana in curs

Muzica si literatura romaneasca
 1. Eminescu, poet roman de importanta universala
  2. Eminescu  si muzica.

Materiale de pregatit: ppt,  casete audio, partituri, versuri de Eminescu, imagini de pe net, referate, fragmente de critica literara, pliante etc.

Ilustratii:
Sara pe deal, Lacul
Patru madrigale pe versuri de M Eminescu, de Paul Constantinescu. ....de cautat pe net ,,Freamat de codru"
Sonata lunii de Beethoven
Valsuri, Impromptu-uri, Nocturne -de Frederic Chopin

Fiecare elev va raspunde la aceasta tema, ptr ultima nota din semestru !

O putem face foarte frumoasa (tema aceasta) si va ajuta si ptr bac!

Totul e sa va implicati!

SUCCES!

Prof, NF